© 2023 by Urban Artist. Proudly created with Wix.com

CONCURSO INTERNACIONAL DE IDEAS "Reimagining The DL&W Corridor, A Multi-use Urban Nature Trail and Greenway"

PROPUESTA: Park App

ESTADO:     PRESELECCIONADO

AÑO:          2019

CIUDAD:      Buffalo, New York, USA

CREDITOS

ESTUDIO RM2: Lic. PDP Clara Miguens y Arq. Rodrigo Ruiz Medina

Equipo de trabajo: Estudiante Lic. en PDP Victoria Gonzalez Bianco, Licenciada en Ciencia Política Maria Lorena Carballo, Arq. Nicolas Benedetti, Arq. Marina Constanza Hurst, Lucia Griotti, Sirio Esteban Rifahi, Laura Gianina Carballo.

Our proposal embraces the life around the park. It creates spaces for community participation and welcomes local activities, making this an ideal place to express the virtues of a multicultural society with enormous historic content.
We included the existent elements of the entertainment area of Buffalo City and its future subway terminal. We formalized the idea of an Urban Door, reinforcing, by the use of complex blocks highlighting green areas and pedestrian access, a threshold to access the park.
We prioritized the linkage "River-Elevated Park-City" through infrastructure that separates the means of transportation: motorists, pedestrians and cyclists. Urban bridges and the inclusion of bicycle lanes emphasize this concept. At street crosses we propose sidewalk level "Pocket plazas" to foster residents and visitors encounters, creating the link neighborhood-park and easing the flow of pedestrians and cyclist circulating around the area.
The elevated surfaces of the park are made of planks linked together creating the path for pedestrians-cyclists. They are crossed by “Parkaids” where you can rest or use your leisure time recreatively. Its orientation and vegetation control how much you can see and the access to adjacent building, making it a priority to preserve neighbors’ privacy. However, the linkage park-lot is fostered in the area adjacent to South Park Av. promoting its commercial development.
Half way there, we meet the railway crossing, adding an access bridge to the natural area. The pedestrian walk ends in an area that will have administrative buildings and plants nurseries. Its linkage with Red Jacket Park and the river forces us to connect the corridor with paths and activities that can be adapted to different seasons. After crossing the old railway bridge, we arrive at the end of the park. There is a waterway in the lower level. We incorporated activities in hidden areas to avoid marginalization situations by the presence of people around. In the upper level, we will deploy a footbridge over the railway that ends in two viewpoints.

Finally, we propose a managerial structure that ensures the park maintenance by a community participation application, suggesting and controlling its good use, schedule and self-sustainability.

La propuesta acompaña la vida circundante al parque, crea espacios para la participación vecinal y recibir las actividades locales, haciendo del mismo un lugar ideal para expresar las virtudes de una sociedad multicultural de importante contenido histórico.

Inicialmente abrazamos el contenido existente del área de entretenimiento de la ciudad de Buffalo y su futura terminal de subtes, formalizamos una puerta urbana, consolidando mediante macromanzanas una cabecera de acceso al parque.

Priorizamos la vinculación “Rio–Parque Elevado–Ciudad” mediante infraestructura que separa los medio de traslado: vehicular, peatonal y bicicletas. Los puentes urbanos y la inclusión de ciclovías enfatizan este concepto.

En los cruces de calles proponemos “pocket plazas” a nivel de vereda, fomentando situaciones de encuentro entre residentes y visitantes, generando el vínculo Barrio–Parque y facilitando la fluidez de las personas y bicicletas que transitan sobre el mismo.

Las superficies elevadas del parque están compuestas por placas que se unen formalizando el recorrido peatones-ciclistas. Están cruzadas por “Bandaids” que contienen situaciones de descanso – recreativas. Su orientación y vegetación controlan las visuales y accesos a edificaciones contiguas, priorizando la privacidad de los vecinos. No obstante, se promueve la vinculación parque–lotes en los lindantes a South Park av, incentivando el desarrollo comercial.

Promediando el recorrido cruzamos sobre las vías del ferrocarril incorporando un puente de acceso al sector natural. El camino peatonal remata en un área que tendrá edificaciones de administración y viveros. Su vinculación con el Red Jacket Park y el río nos obliga a conectarlo mediante caminos y actividades que se adaptan a las contrastantes épocas del año.

Luego de cruzar el antiguo puente ferroviario nos encontramos con el remate del parque. En la planta inferior hay una bajada náutica. Incluimos actividades en sectores ocultos haciendo que la presencia de personas sea el mejor método para evitar situaciones de marginalidad. En planta alta se implanta una pasarela sobre las vías del ferrocarril que remata en dos miradores.

Finalmente, planteamos un esquema gerencial que garantice el mantenimiento del parque mediante una app de participación comunitaria, proponiendo y controlando su buen uso, su agenda y la sustentabilidad del mismo.